El Molí De Salt

Aquest mes d’Agost us volem proposar una de els excursions que més ens agrada fer amb els nostres clients, El Molí de Salt. A continuació us deixem l’excursió del nostre guia de muntanya Joan Carles Martínez, extreta del seu llibre Passejant per la Cerdanya (editorial Sinopsi Edicions).

Imatge 1: Portada del llibre, Passejant per la cerdanya, Joan Carles Martínez.

De Coborriu de la Llosa a Cal Jan de la Llosa pel Molí del Salt

• Durada: 1.45 h

• Desnivell: 50 m

• Senyalització: GR 107 (blanc/vermell) i GR 11-10 (blanc/vermell)

• Accés: Ens dirigim al poble de Prullans per la primera entrada que trobem venint des de Bellver. Un cop al poble, i just després d’haver passat l’hotel Muntanya, prenem una petita carretera a mà dreta en direcció a Ardóvol, Coborriu, etc. Arribem fins a Ardòvol i a continuació seguim per la pista fins a Coborriu de la Llosa. Podem deixar el vehicle a pocs metres després del poble en un marge dret.

0.00’ Coborriu de la Llosa (1.560 m). Comencem la marxa per la pista de terra. Al cap de poc trobem a mà dreta un camí ascendent molt pedregós. Deixem la pista principal i continuem per aquest camí. A la fi d’aquest corriol sortim a una altra pista. Anem cap a la dreta seguint els senyals del GR 107 (antic traçat). Camí ample i molt suau. En front veurem cims emblemàtics com la Tossa Plana de Lles (2.916 m) i a l’esquerra el poble de Viliella. Els senyals del GR no són gaire abundants, però no hi ha pèrdua, cal seguir sempre el camí ben marcat que discorre entre un espès bosc de pi roig, prescindint en tot moment d’altres dreceres que a vegades veurem a un i altre costat.

0.30’ Cruïlla a l’esquerra per on continuen els senyals del GR 107, ara més visibles, que venen de Cal Jan de la Llosa. Deixem el camí principal, pel qual vindrem després de tornada, per seguir un corriol descendent a l’esquerra.

0.35’ Arribem a un pont de fusta que creua el riu de la Llosa. A la dreta veiem l’espectacular salt d’aigua del Molí del Salt. Camí ascendent i amb traça ampla. Seguim els senyals del GR fins a un revolt molt marcat cap a la dreta. Aquí deixem els senyals i continuem per la pista de la dreta (prescindim del senyal en creu del GR). Pugem fins a trobar una cruïlla de camins.

0.40’ Cruïlla amb la pista que comunica Viliella amb Cal Jan de la Llosa. Seguim cap a la dreta, on retrobem senyals de GR, en aquest cas del GR 11-10, una variant del GR 11. Passem pel davant d’unes cases de pagès: Cal Gasconet i Cal Diligent. Al fons i dalt d’un petit turó podem observar les ruïnes del castell de la Llosa i la capella de la Mare de Déu dels Àngels.

0.55’ Cal Jan de la Llosa (1.610 m). Seguim els senyals del GR passant pel costat de la masia. Baixem per un camí empedrat fins a trobar un pont de fusta pel que creuarem de nou el riu de la Llosa. Tot seguit ens trobem amb una cruïlla. Si volem visitar les ruïnes del castell i la capella ens desviarem cap a l’esquerra seguint els senyals del GR. Aquesta visita ens suposarà uns 30 minuts més sobre el temps total de l’excursió. En cas contrari, continuem cap a la dreta pel camí de traça ample, sense fer cas al senyal en creu del GR.

1.00’ Cruïlla. Cartell del camí dels Bons Homes. En aquest punt retrobem els senyals del GR 107 que baixen de la Cabana dels Esparvers i la Vall de la Llosa. Si ens acostem al castell i la capella baixarem per aquesta pista. Deixem a l’esquerra aquest camí i seguim tot recte pel camí entre murs de pedra, molt planer i agradable.

1.15’ Arribem a una altra cruïlla. A la dreta hi ha el camí que baixa cap al Molí del Salt, per on hem baixat abans. Seguim tot recte pel camí que ja coneixem, prescindint del senyal en creu del GR. Aviat podrem gaudir d’unes bones vistes sobre la Serra del Cadí.

1.40’ Cruïlla a l’alçada d’un pal elèctric. Baixem cap a l’esquerra pel camí pedregós que surt a la pista principal propera a Coborriu. Un cop a la pista seguim cap a l’esquerra.

1.45’ Coborriu de la Llosa (1.560 m), punt de sortida.

CASTELL DE LA LLOSA, construcció del s. XII o més aviat el XIII.

ERMITA DE LA MARE DE DÉU DELS ÀNGELS DE LA LLOSA (S. XII/XIII), ermita i antiga parròquia, avui en ruïnes, situada al vessant est del penyal rocallós on s’assenta la fortificació de la Llosa.

COBORRIU DE LA LLOSA El petit poble de Coborriu es troba a uns 1.560 m d’alçada i consta d’una desena de cases. La seva església, rústica i senzilla, està dedicada a santa Llúcia. Es pot visitar la propera ermita de Sant Antoni, situada al cim d’un turó.

————————————-

El Molí De Salt

Este mes de Agosto os queremos proponer unas de las excursiones que más nos gusta hacer con nuestros clientes, El Molí de Salt. A continuación os dejamos la excursión de nuestro guía de montaña Joan Carles Martínez, extraída de su libro Paseando por la Cerdanya ( editorial Sinopsis Ediciones).

Imagen 1: Portada del libro Paseando por la Cerdanya, Joan carles Martínez.

De Coborriu de la Llosa a Cal Jan de la Llosa por el Molí del Salt

• Duración: 1.45 h

• Slop: 50 m

• Señalización: GR 107 (blanco/rojo) y GR 11-10 (blanco/rojo)

• Acceso: Nos dirigimos al pueblo de Prullans para la primera entrada que encontramos viniendo de Bellver. Una vez en el pueblo, y justo después de haber pasado el hotel Muntanya, tomamos un pequeño camino a la derecha hacia Ardóvol, Coborriu, etc. Llegamos a Ardávol y luego seguimos la pista hasta Coborriu de la Llosa. Podemos dejar el vehículo unos metros después del pueblo en un margen derecho.

0,00 «Coborriu de la Llosa» (1.560 m). Comenzamos la marcha en la pista de tierra. Pronto encontramos a la derecha un camino ascendente muy pedregoso. Salimos de la pista principal y continuamos por este camino. Al final de este camino nos vamos a otra pista. Vamos a la derecha siguiendo las señales de la GR 107 (ruta antigua). Camino muy suave y ancho. En frente veremos picos emblemáticos como la Tossa Plana de Lles (2.916 m) y a la izquierda el pueblo de Viliella. Las señales GR no son muy abundantes, pero no hay pérdida, debemos seguir siempre el camino bien marcado que discurre entre un espeso bosque de pino rojo, prescindiendo en todo momento de otros atajos que a veces veremos en el otro lado.

0.30 intersección a la izquierda donde continúan las señales de GR 107, ahora más visibles, que vienen de Cal Jan de la Llosa. Salimos de la carretera principal, que volveremos a seguir un camino descendente a la izquierda.

0.35 llegamos a un puente de madera que cruza el río de La Llosa. A la derecha podemos ver el espectacular salto de agua desde Molí del Salt. Ruta ascendente y traza ancha. Siga las señales GR hasta una curva muy marcada a la derecha. Aquí dejamos las señales y continuamos por el camino correcto (pasar por alto la señal cruzada GR). Subimos para encontrar una encrucijada.

0.40 intersección con la pista que comunica Viliella con Cal Jan de la Llosa. Seguimos a la derecha, donde encontramos señales de GR, en este caso el GR 11-10, una variante del GR 11. Pasamos por algunas casas rurales: Cal Gasconet y Cal Diligent. Al fondo y en lo alto de una pequeña colina podemos ver las ruinas del castillo de La Llosa y la Capilla de Nuestra Señora de los Angelinos.

0,55 Cal Jan de la Llosa (1.610 m). Siga las señales GR que pasan junto a la casa. Bajamos por un camino pavimentado hasta encontrar un puente de madera para que crucemos de nuevo el río Llosa. A continuación nos encontramos con una encrucijada. Si queremos visitar las ruinas del castillo y la capilla giramos a la izquierda siguiendo los signos del GR. Esta visita nos llevará unos 30 minutos más que el tiempo total de la excursión. De lo contrario, continuamos a la derecha a lo largo de la ruta de seguimiento amplia, ignorando la señal cruzada GR.

1.00 Cruslla. Cartel de la ruta Bons Homes. En este punto encontramos las señales del GR 107 que descienden de la cabaña de Esparvers y del Valle de Llosa. Si nos acercamos al castillo y la capilla bajamos por esta vía. Dejamos a la izquierda este camino y continuamos recto por el camino entre muros de piedra, muy llano y agradable.

1.15 ‘ Llegamos a otra encrucijada. A la derecha está el camino que desciende a Molí del Salt, donde hemos caído antes. Seguimos recto por el camino que ya conocemos, prescindiendo de la señal cruzada del GR. Pronto podremos disfrutar de buenas vistas sobre la Sierra del Cadi. 1.40 intersección a la altura de un poste eléctrico. Bajamos a la izquierda por el camino rocoso que va a la pista principal cerca de Coborriu. Una vez en la pista continuamos a la izquierda. 1.45 «Coborriu de la Llosa» (1.560 m), punto de partida.

CASTELL DE LA LLOSA, construcción del siglo XII o más bien el XIII. HERMITAGE DE LA Virgen DE LOS ANGELINOS DE la LLOSA (siglo XII/XIII), Hermitage y Parroquia Vieja, ahora en ruinas, situada en el lado este de la roca rocosa donde se asienta la fortificación de la Llosa.

COBORRIU DE LA LLOSA.

El pequeño pueblo de Coborriu tiene unos 1.560 m de altura y consta de unas diez casas. Su iglesia, rústica y sencilla, está dedicada a Santa Lucy. Se puede visitar la cercana ermita de Sant Antoni, situada en lo alto de una colina.

Comparte el artículo en ...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *