Temps de bolets

A finals del mes d’Agost comencen a treure el cap els primers bolets de la temporada, malauradament aquest any degut a les altes temperatures d’aquest estiu, així com de l’escassetat de pluges, el temps ha fet que hagi començat una mica de tardança la  temporada de bolets. No obstant, amb les primeres pluges i la baixada de temperatures d’aquest mes de Setembre, les nostres muntanyes s’han començat a omplir de bolets.

 

En la nostra terra sempre hi hagut una forta tradició boletaire, cal destacar que en els últims anys hi ha hagut un augment important de les persones que s’han interessat en anar a buscar-los.

 

A continuació destaquem els bolets més comuns que es poden trobar a la nostra comarca, amb una breu descripció per identificar-los més fàcilment. Tot i així,  no esta de més anar acompanyat d’un especialista perquè distingeixi amb més precisió de quin tipus es tracta i si aquests són comestibles o tòxics.

 

Cep: Es un dels bolets més buscat i apreciat actualment als Pirineus. El podem trobar en boscos de muntanya,  fagedes de pi roig, pi negre i avet, des de finals de juny fins als primers freds de la tardor.

Es caracteritza per tindre un barret de 10 a 35 cm de diàmetre, en forma de tap de cava quan es jove.  El seu color pot ser variable, avellana, blanquinós, beix clar, etc… El seu peu es robust i gruixut de color blanquinós.

 

 

Rovelló: Té un barret d’entre 4 a 18 cm de diàmetre, de jove convex, amb el temps agafa forma d’embut, el seu color també es variable, oscil·lant entre tons ataronjats, rosats, vinosos i verdosos. El seu peu es cilíndric, rabassut i dur però a la vegada molt trencadís.

Els trobarem en boscos de pins o avets, sobretot en llocs solejats, des de setembre fins a final d’any. És un dels bolets més buscats  i valorats en les nostres terres. Hem d’anar en compte de no confondre els rovellons amb la lleterola (Lactarius Chrysorrheus), bolet no comestible, semblant al rovelló però més petit i amb un color més blanquinós. El rovello fals l’identificarem si al trencar-lo li surt una llet blanca.

 

 

Cama-sec: També conegut com cremallola, aquest bolet es caracteritza per tindre un barret petit de 3 a 5 cm, ondulat, normalment amb un petit mamelló de color variable, que va entre el crema i el ocre vermellós. El seu peu es prim, elàstic i de color blanquinós.

El trobarem bona part del any menys els mesos més crus de l’hivern, sobretot en espais oberts, per exemple, en prats de muntanya . Destacar que la seva floració és durant els mesos de maig i juny.

 

També tenim altres bolets a destacar com el fredolic, els rossinyols, els camagrocs, etc… dels que us parlarem més endavant en una nova entrada al blog.

 

 

RECEPTA

 

A continuació els deixem una recepta de bolets molt senzilla de fer i molt bona:

 

Coca de bolets amb botifarra

 

Temps  aproximat: 45 minuts.

Dificultat. Fàcil.

 

Ingredients:

1 Massa de pizza o coca

3 botifarres negres/ blanques

2 cebes grosses

Bolets del temps

All

Oli

Sal

 

Preparació:

  1. Tallem la ceba amb tires molt fines i la posem a fer a la paella amb un bon rajolí d’oli.  Un cop que la ceba estigui feta, apagarem el foc.
  2. Mentrestant, agafarem un altre paella per fer els bolets ( ja rentats i tallats amb trossos mitjans), els introduirem a la paella amb una mica d’oli i sal perquè es facin una mica i perdin part de l’aigua que tenen. 3 minuts abans d’apagar el foc introduirem l’all tallat amb trossets molt petits.
  3. Després posarem el foc a escalfar-se entre 180-200 gr. Estirarem la massa sobre d’una plata de forn. Un cop la massa estigui estirada correctament, li posarem a sobre la ceba fregida i posteriorment els bolets. Per últim la botifarra tallada a trossets ( no gaire grans).
  4. Aquesta recepta és molt flexible a l’hora de fer, també es podria posar trossos de tomàquet o pebrot si es desitges, entre altres ingredients.
  5. Posarem la coca al forn durant 30 minuts.
  6. Bon profit!!!

 

 

 

Comparte el artículo en ...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *