Les encantandes de Malniu i la nit de Sant Silvestre

A Cerdanya hi ha una llegenda molt coneguda que s’anomena “Les encantandes de Malniu i la nit de Sant Silvestre”.

Diu aquesta llegenda que a l’estany de Malniu, a més de bruixes (“goges” en el parlar de la Cerdanya) també hi viuen unes “encantades”, que quan no hi ha ningú fan la seva bugada. Si algú, d’amagat, i amb moltes dificultats perque les “encantades” sempre vigilen, pogués agafar un llençol es ben segur que es faria ric en abundància.

La nit de Sant Silvestre, les “encantades” es passegen per la Cerdanya -diu la llegenda- i si aconsegueixen entrar en una casa la gent els hi deixa preparar el sopar perque saben que esdevindran rics i pròspers.

Això diu la llegenda.

Si la llegenda es pot posar en dubte, el que no te volta de full es la magnífica passejada que podem gaudir pel seus boscos de pi negre, i que recomanem per aquesta propera primavera que ja ens anuncia la “marmota” americana.

El lloc de sortida es des de Meranges, població amb una església romànica dedicada a Sant Andreu i ha on es venerava a la Verge de l’Ajuda, que val la pena visitar-la.

Durant 5 km. travessarem la pista de Girul, el pla de Campllong i els boscos de Comelles, enllaçarem amb la pista que prové de Guils de Cerdanya i la Fontanera i arribarem al refugi forestal del Malniu, que disposa d’un ampli aparcament vora d’un estanyol artificial, i en podrem gaudir de les vistes del Castell-dels-lladres i el pedró de la Tosa.

Passejada absolutament recomanable i que pot finalitzar amb un bon àpat a Meranges a un dels restaurants de la població especialitzats en cuina típica ceretana.

Fonts: “Llegendes de Cerdanya” i “La Cerdanya, rutes i passejades”. M. Figuera.

Comparte el artículo en ...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter